25 februari 2025

Evaluatie Jaarplan 2024: wat hebben we bereikt?

We zijn ruim een maand onderweg in 2025. Een mooi moment om terug te blikken op de ontwikkelingen en resultaten die we in 2024 hebben geboekt.

Onze kernwaarden in de praktijk

In 2024 hebben we samen met scholen en schoolbesturen belangrijke stappen gezet richting inclusiever onderwijs, met onze kernwaarden als leidende principes. Enkele aandachtspunten uit 2024 waar we trots op zijn:

  • Authenticiteit komt tot uiting in de lef van een van onze scholen die inclusie en onderwijskwaliteit op de landelijke politieke agenda wist te zetten. Door de waardering van inclusieve scholen ter discussie te stellen bij de Inspectie, het ministerie en de PO-Raad, onderstreepten zij waar we voor staan: Samen sterk voor meer inclusie.
  • Wederzijds vertrouwen is de basis voor ons handelen. Scholen en besturen zetten zich dagelijks in voor passend onderwijs en wanneer knelpunten ontstaan, vinden we samen oplossingen. Dit vertrouwen tussen scholen, schoolbesturen, het samenwerkingsverband en ouders zorgt ervoor dat we voor het achtste jaar op rij zonder klachten bij de Geschillencommissie werken.
  • Samendoen blijkt uit de groei van schoolarrangementen. Inmiddels werken 39 scholen met deze aanpak, waarbij ondersteuning niet langer individueel wordt aangevraagd, maar binnen de school wordt georganiseerd. De eerste evaluaties zijn positief en laten zien dat gedeeld eigenaarschap en samenwerking in de praktijk écht het verschil maken.

Deze kernwaarden blijven richtinggevend in onze ambitie voor 2025.

 

Eindevaluatie jaarplan 2024

In de eindevaluatie van het jaarplan 2024 lees je hoe we invulling hebben gegeven aan de doorontwikkeling naar inclusiever onderwijs in onze regio. De doelstellingen voor 2024 zijn onderverdeeld in 5 thema’s:

  1. Door ontwikkelen van basis- en extra ondersteuning op kind-, ouder- en schoolniveau
  2. Specialistische voorzieningen/netwerken
  3. Professionalisering van de professionals in en rond de school
  4. Het samenwerkingsverband als moderne netwerkorganisatie: partners voor inclusie
  5. Het huis op orde: Organisatiedoelstellingen

Deze doelstellingen vloeien voort uit de speerpunten van ons Ondersteuningsplan 2022-2026. Daarbij maken we onderscheid tussen de doelen die horen bij ‘samen sterk voor meer inclusie’ (thema 1 tot en met 4) en de organisatieontwikkelingen die horen bij het ‘huis op orde’ (thema 5).

Bekijk hier de eindevaluatie van het jaarplan 2024.

Ook interessant

OPR-voorzitters bundelen krachten in regionale kring

“Eva is een enthousiast meisje met Downsyndroom en gaat naar de basisschool in de eigen wijk”

Terugblik inspiratiemiddag 3 februari 2025: Hoe kunnen wij ons onderwijs nog beter afstemmen op al onze leerlingen?