22 maart 2023

Gezocht: reguliere scholen die samen met het (voortgezet) speciaal onderwijs werken aan inclusiever onderwijs

De Inspectie van Onderwijs is op zoek naar voorbeelden van samenwerkingen tussen het regulier en (voortgezet) speciaal onderwijs om leerlingen met en zonder extra ondersteuningsbehoefte naar dezelfde school te laten gaan. Daar zijn we binnen de Meierij al volop mee bezig! We delen de oproep van het ministerie graag met je.

Wat doen scholen in het reguliere onderwijs om samen met het (voortgezet) speciaal onderwijs de inclusie van meer leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften te realiseren? Om dat in beeld te brengen, zoekt de Inspectie basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs die al samenwerken met het (voortgezet) speciaal onderwijs. Zij willen op deze manier onderzoeken welke initiatieven worden genomen en wat de ervaring van die scholen is.

 

Soorten samenwerkingen

Bij dit onderzoek kijkt de Inspectie naar verschillende soorten samenwerkingen. Zij zullen zich niet beperken tot de bekende vormen zoals bijvoorbeeld de structuurklas, samen-naar-school klas, symbiose en de school-in-school constructie.

 

Korte vragenlijst en interviews

Scholen die meedoen krijgen nog dit schooljaar een korte vragenlijst van de Inspectie. De vragenlijst gaat over de manier waarop scholen samenwerken en wat deze scholen als kansen en belemmeringen zien. In het schooljaar 2023-2024 wordt een aantal medewerkers geïnterviewd over hoe de samenwerkingsinitiatieven in de praktijk verlopen.

 

Aanmelden

Werkt jouw school samen met het (voortgezet) speciaal onderwijs? Laat het weten! Vul het aanmeldformulier in om deel te nemen aan het onderzoek. Wil je eerst meer weten? Neem dan contact op met team Klantcontact van de inspectie op telefoonnummer 088-6696060 of via het contactformulier.

Ook interessant

Factsheet SWV PO de Meierij

Inspiratiemiddag symbiose trajecten

Vacature: wij zoeken een orthopedagoog/psycholoog!