Deze zomer neemt Samenwerkingsverband PO de Meierij afscheid van ondersteuningsmanager Frank Willems. “Ik ga, zoals dat zo mooi heet, met prepensioen.”
43 jaar actief in het onderwijs
In 1980 rondde Frank de pedagogische academie af. De arbeidsmarkt voor leraren zag er in die tijd heel anders uit dan nu. “De banen lagen juist niet voor het oprapen. Het was een moeilijke tijd, maar gelukkig kon ik snel aan de slag als invalkracht. Na een half jaar kon ik groep 8 overnemen bij basisschool Noorderlicht in ’s-Hertogenbosch. Ik gaf in de koffiekamer les aan zo’n 15 kinderen. In het nieuwe schooljaar kreeg ik een eigen groep en uiteindelijk heb ik 20 jaar als leerkracht op deze school gewerkt.”
In 2001 maakte Frank de overstap naar het speciaal basisonderwijs, waar hij een aantal jaar als leidinggevende werkte. “In 2005 kwam er een expertisecentrum in onze school en kreeg ik de kans betrokken te zijn bij een aantal mooie projecten. In die tijd was de mindset in ’s-Hertogenbosch al om zo inclusief mogelijk te werken: het speciaal basisonderwijs zoveel mogelijk afbouwen, kinderen thuisnabij naar school laten gaan en wijkgericht werken.” Frank nam na een aantal jaar afscheid van het speciaal basisonderwijs en werd directeur van het expertisecentrum. “Ik werkte actief mee aan het oprichten van De Meierij. In 2014 gingen alle samenwerkingsverbanden uit de regio samen verder als De Meierij en ben ik als ondersteuningsmanager gestart, met het team waar ik al mee samenwerkte. Inmiddels zit ik hier negen jaar.”
Sámen mooie stappen gezet
Frank is enthousiast over de grote betrokkenheid van de scholen en de besturen in ’s-Hertogenbosch. “Scholen werken krachtig met elkaar samen en durven over de grenzen van de eigen school te kijken. Dat maakt het handelingsgericht en wijkgericht werken een stuk makkelijker. Misschien kan jouw school niet tegemoetkomen aan de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van een kind, maar een andere school wel. Dat is een prachtige mindset.”
Aan zijn jaren bij De Meierij heeft hij mooie herinneringen. “De studiereizen naar het buitenland vond ik ongelooflijk inspirerend. Je maakt zo’n reis met mensen die allemaal het idee hebben dat het inclusiever kan, dat elk kind ertoe doet en dat verschillen ertoe doen. Je ervaart inclusief onderwijs in de praktijk. Je bouwt verder aan je eigen mindset en die heb ik heel erg nodig gehad om mijn rol als ambassadeur binnen De Meierij te kunnen pakken.” Voor Frank blinkt De Meierij uit in een aantal aspecten. “Lef, durf, burgerlijke ongehoorzaamheid en buiten de lijntjes durven kleuren. Die mooie aspecten heb je nodig om écht stappen te kunnen zetten. Ik tref ze ook aan bij collega’s en dat maakt dat je samen dingen hebt kunnen doen waar ik nu met plezier en voldoening op terugkijk.” Op de vraag wat hij het meest gaat missen, heeft Frank niet direct een antwoord. “Dat ga ik ervaren. Wat ik in ieder geval ga missen, is de werkomgeving. Ik heb mooie dingen kunnen doen en veel inspiratie gehaald uit wat ik mocht doen.”
De tekst gaat door onder de foto.
“Lef, inhoud en genieten van het leven”
Op woensdag 28 juni was een afscheidsborrel voor Frank. Meer dan 100 collega’s, oud-collega’s, partners en familieleden grepen de gelegenheid aan om Frank persoonlijk gedag te zeggen, te bedanken en succes te wensen. “Wat ik zo bijzonder vind aan Frank is dat hij altijd terugkomt op wat we eerder besproken hebben”, vertelt directeur Vincent. “Hij stelt goede vragen om vervolgens door te pakken.” Rianne, die zo’n 20 jaar met Frank samenwerkte: “Een van zijn kwaliteiten is dat hij overal ‘jeu’ aan weet te geven met zijn overtuigingskracht en persoonlijkheid. Maar als je hem kent, weet je dat hij net zo lief op de achtergrond acteert.” Collega Mariël benoemt dat Frank altijd vanuit visie en het kind werkt. “En wat ik zo waardeer is dat hij van de lerende organisatie is: fouten maken mag.”
Na een informele ontvangst neemt bestuurder Guillermo het woord en zet Frank in het zonnetje. Hij benoemt een aantal wijze lessen die typerend zijn voor Frank: “Durf een ander pad te bewandelen, denk in kansen en oplossingen, combineer humor met inhoud.” Hij sluit af met een prachtig compliment: “Dankzij jouw inzet laat je Den Bosch iets inclusiever achter!”
Zelf houdt Frank het kort. Zijn boodschap: “Succesvol samenwerken zit niet in protocollen, procedures of systemen. Maar in mensen die met elkaar, vanuit een gedeelde visie en met lef, het goede willen doen voor elk kind.”
Tekst: Marleen Ceelen en Andrea Hodzelmans, Zuiver C