Wiggert Jan van Wijngaarden

Kantoor: 06 - 1002 1115
M: 06 - 1326 8442
E: wj.vanwijngaarden@demeierij-po.nl
A: Wielkamp 1b, 5301 DB Zaltbommel

Ik als OEM

‘De ontwikkeling van Passend onderwijs geeft naar mijn mening ontzettend veel kansen. Doordat ik een groot mandaat heb in zowel de aansturing van het ondersteuningsteam als in het toedelen van de arrangementen, is het mogelijk om snel en effectief te handelen. Ik ben bijzonder gelukkig met de expertise binnen mijn team en zie het als mijn taak om hen zoveel als mogelijk hun expertise in te laten zetten binnen de scholen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat we opereren als team. We besteden dus nadrukkelijk aandacht aan teamvorming.

De kern van mijn werk is dat ik ervoor zorg dat de kinderen met een ondersteuningsbehoefte het aanbod krijgen dat ze nodig hebben. Daarvoor is expertise, geld en/of een andere onderwijsplaats nodig. Die keuzes mag ik, geadviseerd door de deskundigen, maken. Verder zijn er ook regelmatig overleggen met de directeuren en IB’ers om ontwikkelingen binnen onze regio te delen en met elkaar te zoeken naar het maximaal haalbare in ons aanbod in de regio. Hierbij zijn ook de contacten met de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel, de wijkteams, buurtzorg Jong, voorschoolse voorzieningen en het VO van belang.’


Bijzonder

‘Het is fantastisch om zo afgestemd op de ondersteuningsvraag je werk te kunnen doen. Dat maakt dat er geen standaard arrangementen bestaan. En als we dan horen dat kinderen zich mede dankzij de arrangementen ontwikkelen, is dat bijzonder dankbaar.’

Mijn achtergrond in het onderwijs

‘In 1998 ben ik gestart als leerkracht in het basisonderwijs en vanaf 1999 ben ik als Intern Begeleider actief geweest. In 2003 werd ik locatiedirecteur en in 2011 maakte ik de overstap naar de regio Bommelerwaard waar ik voor twee éénpitters benoemd ben als bovenschools directeur. Vanaf augustus 2014 is daar de benoeming voor drie dagen per week als OEM bijgekomen. Ook al voel ik me nog jong en bruis ik van energie, in de praktijk bleek dat de hoeveelheid werk teveel was. Om die reden ben ik sinds augustus voor 4 dagen actief als OEM en heb ik bij één school mijn ontslag ingediend. Naast deze werkkringen ben ik jaren actief geweest in een stuurgroep van een samenwerkingsverband en ben ik voorzitter van een bestuur voor SBO en SO en een stichting voor peuterspeelzalen. Sinds het eerste moment dat ik in het onderwijs werkzaam ben als leerkracht boeit me de vraag ‘hoe kan ik maximaal tegemoet komen aan wat dit kind nodig heeft’. Dat was mijn drijfveer als leerkracht, maar ook de kracht achter de besluiten die genomen zijn bij de sollicitaties voor de volgende functies. En ook al ben ik niet meer direct bij de praktijk van alle dag betrokken, ik blijf zoeken naar wegen om me met mijn mogelijkheden en binnen mijn rol in te zetten.’

Mijn drijfveer

‘Het mag duidelijk zijn dat ik echt enthousiast ben over de mogelijkheden die er zijn binnen Passend Onderwijs. En die mogelijkheden groeien nog steeds. Of we die kansen pakken, hangt veel af van keuzes die gemaakt worden binnen de scholen in de inzet van de ondersteuning én met name het hart van de leerkrachten voor kinderen met een behoefte aan extra ondersteuning.’

Maasdriel: Alem, Ammerzoden, Hedel, Heerewaarden, Hoenzadriel, Hurwenen, Kerkdriel, Rossum, Velddriel, Well en Wellseind.

Zaltbommel: Aalst, Bern, Brakel, Bruchem, Delwijnen, Gameren, Kerkwijk, Nederhemert (Noord en Zuid), Nieuwaal, Poederoijen, Zaltbommel en Zuilichem.

Organogram Noord

Hier vindt u het organogram van ondersteuningseenheid Noord.