12 december 2021

Ouderverhaal: “Die persoonlijke aandacht doet goed, onze zoon voelt zich gezien”

“Onze jongste is een eigengereid jongetje. Hij is graag alleen en selectief in zijn speelkameraadjes. Andere kinderen vinden hem niet altijd meteen leuk. Dat gaf wrijving in de klas en de juf pikte dat op. Zij sprak daarover met de schoolmaatschappelijk werker en die kwam vervolgens bij mij.”

“Sindsdien heeft ons kind gesprekjes met de schoolmaatschappelijk werker. Zij haalt hem op in de klas: ‘heb je zin om even mee te lopen?’ Die persoonlijke aandacht doet goed, dat merk ik wel. Onze zoon voelt zich gezien. Vanochtend kreeg ik een app’je van de schoolmaatschappelijk werker: ‘ik heb jouw kind gesproken. Kan ik je daarover even bellen?’ Dat is heel fijn. Inmiddels weet ik ook dat de schoolmaatschappelijk werker gepraat heeft met de kinderen met wie onze zoon gedoe heeft. Die kinderen hebben onderling last van elkaar. De schoolmaatschappelijk werker blijft tegen onze zoon herhalen: ‘kom naar mij of naar je juf als er iets is. Ja mag gewoon vertellen wat je dwars zit. In plaats van lang te zwijgen en er later ruzie over te maken’.

Ook toen er dingen speelden in ons gezin was de schoolmaatschappelijk werker op de hoogte. Mijn man was burn-out en dat gaf thuis veel stress. Een keer liep dat zo hoog op dat ik de politie heb gebeld. De kinderen maakten dat mee en ik vertelde dit aan de schoolmaatschappelijk werker: ‘houd de kinderen een beetje in de gaten’. Het is nooit verkeerd als anderen meekijken. En voor mij is het logisch dat dit gebeurt vanuit de school. Onze kinderen zijn daar elke dag. De schoolmaatschappelijk werker gaat daar trouwens goed mee om. Ze zit niet te pushen en ze is eerlijk. Ze maakt geen problemen die er niet zijn. Integendeel: ze kan geruststellend zijn. Dan laat ze ons weten dat onze zoon zo’n mooi kereltje is. En dat hij – ook als hij wat ouder is- zeker aansluiting vindt bij andere kinderen. Dat doet goed.”

 

Geïntegreerde aanpak onderwijs en basisondersteuning jeugdverpleegkundigen en schoolmaatschappelijk werk in ’s-Hertogenbosch

In de proeftuin Geïntegreerde aanpak onderwijs en basisondersteuning jeugdverpleegkundigen en schoolmaatschappelijk werk in ’s-Hertogenbosch deden 6 scholen/kindcentra ervaring op met vroegtijdig, laagdrempelig en nabij aansluiten bij ondersteuningsvragen van kinderen en gezinnen, om zo escalatie en inzet van zwaardere hulp te voorkomen. In het magazine Gezien staan verhalen van ouders, jeugdverpleegkundigen, schoolmaatschappelijk werkers, leerkrachten,
intern begeleiders en een enkele schooldirecteur. Zij vertellen hoe de samenwerkende professionals in de proeftuin het verschil hebben gemaakt voor kinderen en ouders. En hoe de onderwijsteams in de 6 scholen eigenlijk niet meer zonder hun collega’s jeugdverpleegkundige en schoolmaatschappelijk werker kunnen. Wil je het digitale magazine ontvangen? Stuur dan een mail naar secretariaat@demeierij-po.nl.

Ook interessant

Evaluatie Jaarplan 2024: wat hebben we bereikt?

OPR-voorzitters bundelen krachten in regionale kring

“Eva is een enthousiast meisje met Downsyndroom en gaat naar de basisschool in de eigen wijk”