9 februari 2023

Samen op reis in de Meierij: terugblik inspiratiebijeenkomst

Op 8 februari gingen leerkrachten, ib’ers, directeuren, andere onderwijsprofessionals en partners met elkaar op reis in de Meierij. Het ‘all-inclusive inspiratie event’ stond in het teken van inspiratie en ontmoeting. Of dat lukte? Lees en kijk maar mee met het reisverslag!

Ontvangst op de luchthaven

Na een persoonlijke ontvangst door piloten en stewards uit de regio’s Noord, Midden en Zuid, de paspoortcontrole en het ontvangen van een ‘liquidsafe’ tasje voor in de handbagage, konden bezoekers de luchthaven bezoeken. De boardingtijden waren zichtbaar op schermen en werden omgeroepen door de verkeersleiding.

“Ik heb een schema gemaakt van alle gates die ik vandaag wil bezoeken. Ik hoop vooral een hoop inspiratie op te halen.”

 “De aankondiging was heel pakkend. Dat maakte me nieuwsgierig naar de middag. Ik heb bewust gekeken welke thema’s me aanspreken en waar ik meer over wil horen. Die kennis neem ik mee naar mijn collega’s.”

Gates en reisleiders

Er waren verschillende gates, elk met hun eigen reisleiders. Daar konden de bezoekers een korte presentatie bijwonen en in gesprek gaan met de reisleiders. Er was ook een taxfree zone waar je volop inspiratie van partners kon ophalen.

Karlijn (Mariaschool, Filios Scholengroep) was aanwezig als reisleider en vertelde meer over nieuwkomersonderwijs. “We geven in onze scholen in Vinkel en Nuland onderwijs aan zo’n 80 leerlingen van het AZC. Vandaag hopen mijn collega’s en ik de bezoekers te inspireren met ons verhaal.”

Mandy (KC Aan de Oosterplas, ATO Scholenkring): “Wij vertellen vandaag over hoe we groepsgeluk inzetten in alle klassen. Het is een laagdrempelige manier om kinderen te laten vertellen hoe ze zich voelen en om groepsdynamiek zichtbaar te maken. Dat draagt bij een inclusieve mindset in de klas.”

Tessa (Skopos): “De thee- en koekjesklas is een extra taalaanbod voor NT2-leerlingen uit groep 7 en 8. Elke woensdagmiddag na schooltijd praten we met kinderen over bijvoorbeeld het Nederlandse schoolsysteem en schoolwoorden. Dat draagt bij aan een betere overgang voor deze leerlingen van PO naar VO.”

Corina van Buurtzorg Jong (Zaltbommel) vertelde over deze organisatie samenwerkt met scholen. “Als er vraagstukken zijn waar ondersteuning nodig is die verder gaat dan onderwijs, worden wij betrokken. Ook sluiten onze contactpersonen in Zaltbommel elke twee weken aan bij het consultatieve overleg. We vinden het belangrijk om meer preventief te werken en laagdrempelig te zijn.”

Kinderzorgboederij Ons Buiten biedt zorg en onderwijs aan kinderen tussen de 5 en 18 jaar met een beperking. Monique: “We bieden veel één op één begeleiding. Kinderen komen een tijdje hier en gaan dan weer terug naar school. Of ze komen hier een middag of één dag per week. Op dit moment hebben we ook een pilot voor een groepje kinderen die elke week 2 uur naar onze zorgboerderij komen.”

Ontspanning tijdens de reis

In de verschillende wachtruimtes was er ruimte voor ontspanning. Zo konden bezoekers eventuele reisstress van zich af laten glijden tijdens een stoelmassage, een leuk aandenken voor thuis laten maken door een karikaturist en nog even nieuwe pasfoto’s laten schieten. Uiteraard waren drankjes tijdens de reis inbegrepen.

Extra leuk: Merel van het Ministerie van OCW, die betrokken is bij de thema’s thuiszitters en digitalisering, kwam ook snel een kijkje nemen.

Ook professionals van andere samenwerkingsverbanden gingen mee op reis, zoals collega’s van SWV PO 30 06. Desirée: “Ik heb mooie gesprekken gehad en de middag was heel laagdrempelig. Het maakt niet uit dat ik uit een andere regio kom, want de thema’s zijn vergelijkbaar en de inspiratie kan ik zeker benutten.”

Ontmoeting en inspiratie als start- en eindbestemming

Natuurlijk had de middag een belangrijk doel: mogelijk maken dat professionals en partners uit onze regio elkaar konden ontmoeten, inspiratie konden delen en met elkaar in gesprek konden gaan over thema’s die te maken hebben met professionalisering en inclusief onderwijs. Er gebeurt heel veel moois in onze regio, maar in de dagelijkse praktijk is het lastig om elkaar te ontmoeten. Deze bijeenkomst zorgde voor verbinding en maakte het mogelijk om over grenzen heen te kijken.

Kortom: je hoeft niet op onderwijsreis te gaan naar het buitenland om te leren en je te laten verrassen. De inspiratie en kennis is gewoon in onze eigen regio aanwezig!

Terugblik via social media

Je kunt reacties van bezoekers ook lezen bij onze vorige LinkedIn post.

Of bekijk de berichtjes en foto’s over/van:

Foto’s: Martin Hemmes
NB. De foto’s zijn minder scherp dan de originele bestanden zodat het laden van de pagina sneller gaat. De foto’s geven een globaal beeld en zijn dus niet gekoppeld aan de quotes.

Ook interessant

Vacature: Ondersteuner passend onderwijs met specialisme Taal (0,4 fte)

Vacature: Orthopedagoog (0,5 fte)

“ATO-Scholenkring geeft met het project ‘Samen inclusie’ de beweging naar inclusief onderwijs een belangrijke impuls”