Dyslexieteam

 

Het dyslexieteam van Samenwerkingsverband PO de Meierij is namens de gemeenten Vught, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel, ’s-Hertogenbosch, Maasdriel en Zaltbommel poortwachter.

 

Taken van het dyslexieteam

Het dyslexieteam heeft drie taken:

  • Als poortwachter beoordeelt zij aanvragen van scholen voor vergoed onderzoek naar ernstige dyslexie (ED) en het doorsturen van hun oordeel (positief of negatief) naar de betreffende gemeente. De beoordeling bestaat uit screening van het leerlingdossier op de criteria van achterstand en hardnekkigheid van het technisch lees- en/of spellingsprobleem.
  • Het beantwoorden van consultatievragen van intern begeleiders, leesspecialisten of leerkrachten over lezen- en spelling. Het dyslexieteam denkt dan mee over of de leerling in aanmerking kan komen voor de vergoedingsregeling of welke ondersteuning er nog geboden moet worden om te voldoen aan de criteria. Daarnaast is het mogelijk om het dyslexieteam te consulteren om mee te laten denken bij de invulling van goed lees- en spellingsonderwijs. ​
  • Het beoordelen van aanvragen voor verlenging van behandeling voor ernstige dyslexie op basis van inhoudelijke argumenten. Verlengingen van looptijd van een beschiktijd worden aangevraagd bij de betreffende gemeente.

Het dyslexieteam bestaat uit drie orthopedagogen, ieder verbonden aan een ondersteuningseenheid. Verder zijn twee onderwijsondersteuners inzetbaar voor de scholen voor consultatie, advies en coaching.

 

Contact met het dyslexieteam

Het dyslexieteam is bereikbaar via dyslexieteam@demeierij-po.nl.

 

Documenten dyslexie

Verdere informatie, handreikingen en ondersteunende documenten kun je vinden op de website van Dyslexie Centraal en het Nederlandse Kwaliteitsinstituut Dyslexie.

 

Voorbeelden handelingsplannen

Deze voorbeeldplannen zijn bedoeld ter inspiratie. Lees hier het nieuwsbericht met meer toelichting.

 

Nieuwsberichten van het dyslexieteam